Proslava 22. obljetnice 'Oluje' u Kninu

Subota, 05 Kolovoz 2017 13:59 Radio Ljubuški
Ispis PDF

knin 22obljetnicaBudnicom ulicama Knina počela je proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja". Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.
Visoki državni dužnosnici minutom šutnje odali su počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede "Oluja 95" položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zajednički vijenac položila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, šibensko-kninski župan Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodi vojni biskup, mons. Jure Bogdan. Održan je vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora.Čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja", imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje počeo je program na Kninskoj tvrđavi. Tradicionalnom zvonjavom crkvenih zvona obilježen je ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Uz zvukove 'Lijepe naše' podignuta je zastava Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi. S tvrđave i u Vukovaru puštena su 22 bijela goluba te su ispaljena i 22 počasna plotuna iz topničkog oružja kao simbol 22. obljetnice 'Oluje'.Slijedio je prelet zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (osam postroja - helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, zrakoplovi MiG-21).Na Kninskoj tvrđavi prigodno su se nazočnima i javnosti obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i kći branitelja koji je poginuo u Oluji. Zatim je održan mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić predvodio misu za domovinu.


Sve o Domovinskom ratu - Dani ponosa

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji u 12.40, a za 13 sati predviđen je obilazak braniteljskih zadruga. Od 12 do 15 sati dijelit će se vojnički grah. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat koncert održati Prljavo kazalište, a program završava vatrometom u 23 sata.

Više pogledajte OVDJE: http://vijesti.hrt.hr/399558/bogat-program-svecanosti-u-kninu-i-na-hrt-u

Hrt.hr

#
#