5. kolovoza 1995. Knin – hrvatski stijeg na kninskoj tvrđavi kao znak pobjede!

Subota, 05 Kolovoz 2017 13:42 Radio Ljubuški
Ispis PDF

knin stijegVeć je drugog dana operacije izvršeno osamdeset posto planiranih borbenih zadaća. Ulaskom snaga 4. i 7. gardijske brigade 5. kolovoza u Knin i njegovim oslobađanjem ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja, nego i cijelog rata.
Izvješeni veliki hrvatski stijeg na tvrđavi u Kninu bio je znak velike vojne pobjede Hrvata u Domovinskom ratu!Ujutro 5. kolovoza, oko 9.30 sati, postignut je najveći uspjeh operacije Oluja: 7. gardijska brigada sa snagama 4. gardijske brigade ulazi u zloglasno četničko uporište i središte pobune protiv hrvatske države – Knin. Ulazak hrvatskih postrojbi u Knin značio je početak najveće radosti za hrvatski narod u njegovoj povijesti i sigurnost da je srbijanski agresor nakon četiri godine rata poražen i ponižen.Na kninsku su se tvrđavu prvi popeli pripadnici 7. gardijske brigade iz Varaždina: Elvis Mihić iz Rijeke, Mario Bilać iz Vodica, Eduard Baltić iz Čakovca, Ivica Novoselec iz Zlatar Bistrice, Jasmin Hadžić iz Belog Manastira i Miljenko Hajsok iz Varaždinskih Toplica.


Kako se zbio taj povijesni događaj?Prema riječima iz Udruge 7. gardijska brigada ‘Puma’, na visoki metalni jarbol prvi se popeo hrvatski vojnik Jasmin Hadžić i pokušao skinuti srpsku zastavu izvješenu kao znak okupacije Knina.  On je nakon nekoliko pokušaja pao s jarbola, s dijelom metalnog lanca u rukama. Zastava je još uvijek bila na jarbolu, pa su se preko Hadžićevih ramena do nje penjali Eduard Baltić i Mario Bilać. Zajedničkim naporima zloglasna zastava je skinuta, ali na taj lanac se više nije mogao izvjesiti hrvatski stijeg. Tako su varaždinski gardisti veliku dvadesetmetarsku hrvatsku zastavu raširili preko zidina kninske tvrđave!


U isto vrijeme toga dana Specijalna postrojba MUP-a u cijelosti je drugog dana Oluje ovladala prometnicom Gospić – Gračac, te velikim četničkim središtem Gračacem.


Na Zbornom području Gospić na glavnom smjeru napada Lička Jasenica – Saborsko – Koranski most – Rakovica 1. gardijska brigada brzo i energično udara u bok 21. korpusa SVK i do kraja dana izbijaju na Koranu i ulaze na Plitvička jezera u blizinu granice sa BiH.


Krajem drugog dana hrvatske snage ulaze u Obrovac, a dio postrojbi 7. gardijske ulazi u Benkovac, zloglasna četnička uporišta iz kojih je sijana smrt u Dalmaciji četiri godine.


Tog dana oslobođeni su: hrvatski kraljevski grad Knin s okolicom, strateško mjesto Ljubovo u Lici, Gračac, Plaški, Dubica, Vrlika, mučeničko Kijevo pored Knina, Drniš s okolicom, Obrovac, Benkovac, patnička Škabrnja, Nadin, herojsko Saborsko u Lici, Rakovica pored Slunja, Drežnik Grad, Glinsko Novo Selo i mnogo drugih naselja.Izvor: narod.hr

#
#