Trodnevnica i predstavljanje knjiga na Starom Hardomilju - audio i foto

Utorak, 01 Kolovoz 2017 09:11 Radio Ljubuški
Ispis PDF

hardomilje susreti knjigaPrva večer trodnevnice svetom Stjepanu na Hardomilju započela je molitvom krunice, svetu misu u 19 sati predvodio je fra Stipan Klarić uz sumisništvo fra Nike Leutara, danas misionara u Švicarskoj, koji je od 1997. do 2001. godine kao kapelan na Humcu bio zadužen za Hardomilje.

 

Nakon svete mise u Zavičajnom domu na starom Hardomilju upriličeno je otvaranje izložbe slika ljubuških slikara i promocija knjiga „O znam ja“ i „Dah istine“ Marijane Lavrić, te slikovnice Divan mladić Petar Barbarić Ane Bubalo.

 

I ove godine u Zavičajnom domu  su se okupili ljubuški slikari koji su ovdje već ranije izlagali. Posjetitelji su imali priliku vidjeti različitost u obradi pojedinih slikarskih tema, da svatko ima svoj stil i način, nešto što ga izdvaja od drugih i po čemu postaje prepoznatljiv. 

 

Svoje uratke ovom su prigodom predstavilo jedanaest izlagača od kojih je četvero Hardomiljčana Božana Bošnjak, Tamara Herceg, Drago Vukšić i Mirko Bubalo Brkin koji ove godine izlaže prvi put, iako slika od osnovne škole. Osim njih svoje radove su izložili i slikari: Nikica Sabljić, Nikolina Jakiša, Damir Čotić, Antonija Tolić i Zdravko Rogić, Zlatan Lukenda i Ana Tolić.

 

Izložbu je otvorio Mate Grbavac koji je tom prilikom predstavio slikare i izrazio nadu da će radovi ovih ljubuških slikara završiti na zidovima hardomiljskih kuća.


„Jedanaest izlagača ovih prekrasnih slika, od kojih četvero Hardomiljčana, večeras izlaže svoje radove, među njima ima akademskih slikara i slikarica, isto tako i amatera koji se čitav život bave slikarstvom i istančali su taj zanat do savršenstva“, rekao je Grbavac te promovirao roman „O znam ja“ i zbirku poezije „Dah istine“ autorice Marijane Lavrić, klobučanke udate u Radišiće koja živi i radi u Njemaćkoj.

 

„Ovo je roman o odrastanju, smješten u Ljubuški i prati djevojčicu koja odrasta u sretnoj obitelji i iz tog okruženja je otišla u svijet i vidjela da tamo nije sve idealno i da sve obitelji ne žive kao njena obitelj. Jedna dio romana posvećen je domovinskom ratu te piše o svojim doživljajima. Ono što me oduševljava su u njezina zrela promišljanje o pojedinim problemima i mnoge od njezinih misli sam utkao u svoju recenziju. Druga je knjiga poezije gdje otkriva svoj svijet u kojem progovara ljudska duša, koja gledana kroz tu prizmu i otkriva svijet koji je okružuje“, rekao je Mate Grbavac te ispričao autoricu koja nije mogla doći na predstavljanje.


Nakon toga Grbavac je najavio Anu Bubalo koja se upustila se u jednu ugodnu i lijepu avanturu, da spasi od zaborava lik jednog dobrog čovjeka, mladića Petra Barbarića koji je otišao u Bosnu i postao spona između nas Hrvata iz Hercegovine i Bosne.

 

Ilustrirana biografija o mladiću čije bi se proglašenje blaženim trebalo uskoro dogoditi, izdana je u povodu 120. obljetnice njegove smrti, a napisala ju je Ana Bubalo, novinarka i vjeroučiteljica zaposlena u OŠ Tina Ujevića Vitina u općini Ljubuški, koju je kao pučkoškolac pohađao i Petar Barbarić. Svoj doprinos nastanku, sadržaju i ukupnom izgledu knjižice, dalo je i sedam učenica škole, koje su nacrtale ilistracije – Nika Barać, Lucija Barbarić, Anđela Biško, Anica Čolak, Anđela Čuvalo, Iva Zadro i Milla Zadro.

 

Bubalo je govorila o tome kako je došlo do ideje o pisanju i izdavanju biografije i istaknula da je to samo dio školskog projekta spas od zaborava Petra Barbarića.


Program se nastavlja u utorak 1. kolovoza svetom misom koju predvodi zlatomisnik fra Rade Vukšić, započinje krunicom koju predmole mladi Hardomiljčani i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati. Nakon mise je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.


U tonskom zapisu poslušajte što su na predstavljanju knjiga i izložbi slika kazali prof. Mate Grbavac, prof, Ana Bubalo i slikar Mirko Bubalo.

 

 

mirko bubalo slikar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ana bubalo hardomilje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mate grbavac hardomilje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U našoj fotogaleriji pogledajte nekoliko detalja sa otvaranja izložbe slika ljubuških slikara i promocija knjiga

 

 

 

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

Ažurirano: Srijeda, 02 Kolovoz 2017 12:33
#
#